Sunday, June 22, 2008

SAJA-SAJA RELEASE TENSION

Sekadar teka-teki
kalau tak jawab tak ada hukuman mati
tersalah jawab pun nyawa tetap panjang lag
kalau terbetul jawab pun tak ada hadiah sagu hati
kalau nak hadiah juga kenalah keluar duit sendiri pergi beli.

Begini bunyinya hamba punya teka-teki
kasar lembut sudah diperhalusi
cuba lihat di bawah ini:

1. KENAPA UBI KAYU BOLEH JADI KAYU?

2. KENAPA GIGI SAKIT?

3. KENAPA PENCURI KENA TANGKAP?


Tiga teka-teki untuk dibeli
untuk release tension saudara saudari
satu saja jawapan diberi
sudah terjawab ketiga-tiganya sekali
apakah jawapan wahai si bijak bestari?.

(Nota telinga: Adalah dimaklumkan bahawa hanya diperlukan satu jawapan sahaja untuk ketiga-tiga teka-teki itu)

33 comments:

tasikmerah said...

aku sungguh buntu

ahaks

Mak Su said...

kerana?

(tak reti yang benonyer)

Al-BIMA SAKTI said...

tasikmerah;
cubolah lai.. ada jawapannyo tu..

maksu;
sonang ajo tu...
cubo lai ek...?

meera said...

jawapannya....
lu pikirlah sendiri... nabil...

;-)

artsoul said...

curi bukak pc ni,kat tmpt keja...esok2 sy jawap...

Al-BIMA SAKTI said...

meera;
cubolah pakat-pakat ngan nabil, dio tau kot... lu pikirlah lai...


artsoul;
aha... dah doket-doket nal btollah tu...

waterlily said...

Nanti abis asignment, saya jawab okay?

Hahaha!

Al-BIMA SAKTI said...

takpe...
biar lambat asal dapat.

artsoul said...

ok..sy nk jawap..

knpe ubi kayu die kayu? sebabbbbbb die tak plastik...

knpe gigi sakit? sebabbbbb ???? trgendala sbentar...

knpe pencuri kene tangkap?
sebabbbbbb die tak terlepas...betoi ka ni?

Mr PenyuBiru said...

hmm..ape yer..
knpe ubi kayu jadi kayu?
pasal lambat cabut.

knpe gigi sakit?
pasal lambat cabut.

knpe pencuri kene tangkap?
pasal lambat cabut.

hehe..timer kasih pakcik google.

bunga rampai said...

Salam,

Tak cukup duit nak beli :P

Jadi, saya tunggu jawapan.

Menghargai kunjungan saudara ke teratak saya semalam. Salam kenal, salam ukhuwah :)

butaseni said...

salam kenal tuan,
trima kaseh sebab link kan saya dalam blog tuan.

Mak Su said...

baja?

t i u n g said...

da nama pon ubi kayu,tak gitu?

gigi belobang..


sbb dia mencuri

hohoho..
zzzz
cam salah ja
zzz

kuncop said...

hermmm.. susah nya teka teki ni bima, tp kuncop cuba jawab gak lar ya..

jawapannya...
jeng.. jeng.. jeng..
alamak, kuncop pun tak tau lar~!!!
teeheehee...

kadOk. said...

jawapan dia,
1. sbb bentuk dia mcm kayu.
2. sape suh mkn gula2 dgn cokelat.
3. sbb pencuri x lari masa kena kejo...hahaha

betul x? dapat hadiah x?..:p

Al-BIMA SAKTI said...

artsoul: bagus cuba teka...

mr penyubiru: uhuk...uhuk...

bunga rampai: takpe... tak dosa...salam kenal... salam borak...

butaseni: salam kenal juga buat tuan. sesamo lah kito...

maksu: baja? hahaha...

tiung: salah? uhu...uhu...

kuncop: susah? lain kali bima bagi soalah tadika yer..?

kadok: hahaha...

Al-BIMA SAKTI said...

jeng...jeng... yang betul jawapannya: 'lambat cabut (sama macam jawapan mr penyubiru. camana tau nih...?)

Afida Anuar said...

Owhh drpd blog mohd khairi kah encik al-bima sakti menemui blog saya?

Apa pun, mekasih sudi linkkan blog yg merapu tu.

Sy dh tau jawapan ni lame dah. Tapi may b ada satu lagi yang encik al-bima sakti skip kan, huhuh. Takpe abaikan sebab itu tidak penting!

blackpurple @ jowopinter said...

Bukan nak lepaskan tensi ni. Makin tensi ada-lah nak cari jawapan. Hehehe!

Al-BIMA SAKTI said...

Afida;
saya pun dah terlupa dari blog mana yg saya ambik. Apapun mekasih jua kerana sudi menerima.
Tentang teka-teki tu, memng btul apa yg sdri kata, takut sensitif...
dan rasa-rasanya org ganu je yg tahu teka-teki ni. saya agak-agak ajelah...

blackpurple;
kekadang kita ingat nak senang
tp tak juge senang
senang-senang, jngn ambik senang
nanti susah nak senang
sampai bila pun tak senang-senang...

artsoul said...

laaa...lambat cabut ke??

credit untuk penyubiru..tau kat ne ha??

Afida Anuar said...

Huhu, memang saya dari Trg, tapi teka teki tu tak silap orang kelantan yang kasi..:D

apa pun, nice blog. Nice entry. Sonok gak baca di kala kelapangan:D

Princess Liyana said...

alahai..princess tak retila bab teka-teki ni.fail!hihi..
err kenapa gigi sakit..sbab dia nak sakit..hihihi jgn marah..

larikkkk.........

Al-BIMA SAKTI said...

afida;
ye ke? macam dapat teka je.
apa-apa pun tima kasih...

princess;
no hal punya...

KAKTINY said...

wallahh.. itu ker jawapannya..
nasib baik masuk lambat skit hari ni.. kalau tidak, sure tension gak nak cari jawapan.. bukan release.. makin tense.. mmg fail ler bab meneka2 nih..

Al-BIMA SAKTI said...

kaktiny;
hahahaha... mujur den tak tension samo..

thafiexq said...

arghhhhhhhhh... fening... hehhe

waterlily said...

Ah! Dah dijawap. Takpe,lain kali saya jawab

Macam mana ejaan jawab yang betul ek?

Jawapan atau jawaban

Err..er..pening :)

Mr penyubiru said...

hehe..kan aku dah mention "timer kasih pakcik google."

maknanya jawapan tu aku cari kat google la.macam² ada.haha..

Al-BIMA SAKTI said...

thafiexq > aku dulu pun feening gak..

WL > rasanya masih tak berubah - jawab & jawapan

mr penyubiru > ok la tu...

Princess Liyana said...

huhu..teka-teki pening paler nak pikir..ahaks

Al-BIMA SAKTI said...

princess:> nanfantifi kifitefe bafagifi yangfang lefebihfih pefeningfing lafagifi(nanti kite bagi yg lebih pening lagi... hahaha..