Sunday, August 31, 2008

KELEBIHAN RAMADHAN

Sabda Rasulullah SAW: "Umatku diberikan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada seorang pun sebelum mereka iaitu:-

1. Apabila malam pertama bulan Ramadhan datang, maka Allah melihat mereka dengan kasih sayang dan barangsiapa yang dilihat Allah dengan kasih sayang, maka tidak akan diseksa selamanya.

2. Allah memerintahkan kepada para Malaikat agar meminta ampun untuk mereka.

3. Bau mulut orang yang berpuasa bagi Allah lebih harum daripada minyak misik.

4. Allah berfirman kepada syurga; "Berhiaslah engkau." Dan Allah berfirman pula; "Beruntunglah bagi hamba-Ku yang beriman, mereka menjadi kekasih-Ku."

5. Allah memberi keampunan kepada mereka semua.


Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda; "Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan (kepada Allah), maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu." (Zubdatul Wa'izhiina).


"SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM"

17 comments:

Bunga Rampai said...

Alhamdulillah. Terima kasih entri ini. Redup hati membacanya.

Selamat berpuasa.

Salam Ramadhan Al-Mubarak :)

kuncop said...

abg bima...
ni ada ramadhan sales, baik punya.
cepat2 jgn terlambat,
* offer pahala tiada tandingannya...
* amalan sunat dapat reward sebagai amalan fardu (wajib)...
* amalan wajib pula dilipat kali gandakan...
* rebutlah rahmat Allah disepertiga bulan Ramadhan yang pertama...
* raihlah ampunan Allah disepertiga bulan Ramadhan yang kedua...
* carilah pembebasan dari siksa neraka disepertiga bulan Ramadhan yang terakhir..
* nantikan bonus dan cabutan bertuah - Lailatul Qadar...
* dapatkan hadiah utama berupa ampunan atas seluruh dosa yang lalu...

semoga ibadah puasa kita semua lebih baik dari tahun2 sebelumnya..

Afida Anuar said...

Selamat menunaikan ibadat puasa buat semua...

Mr PenyuBiru said...

Salam Ramadhna Maaf Zahir Batin. Selamat pose!

arsaili said...

Assalamualikum sama2 la kita mengimarahkan bulan yang mulia ini - salam kenal

t i u n g said...

amin~..
selamat menjalani ibadah puasa

Muhammad Azli Shukri said...

saya link blog saudara.

Al-BIMA SAKTI said...

bunga rampai;
salam ramadhan. selamat berpuasa... tq.


kuncop;
semua tu abg Bima nak beli... boleh utang tak...? he he he...
semoga ramadhan ini semuanya yg terbaik buat kita... amin..


afida;
semoga kita semua mendapat keberkatannya...


mr penyubiru;
salam ramadhan juga... selamat pose...


arsaili;
waalaikummussalam. semoga dianugerahkan yg terbaik buat kita semua pada bulan mulia ini.

t.q for visiting my blog.
salam kenal...
selamat berpuasa...


tiung;
amin. selama berpuasa...


muhammad azli shukri; tima kasih. saya juga akan link blog anda...

Princess Liyana said...

Selamat menyambut bulan Ramadhan yg mulia ni:)

Sila puasa penuh ok:p

kad0k. said...

selamat bepuasa bro..erm..minyak misik tu apa ekk? bukan mulut orang berpuasa tu seharum kasturi kah?

Aishah Jamal said...

'Sejuk' membaca entri ini. Semoga keberkatan bulan Ramadhan bersama kita.
Saya dah link blog sdra dlm blog saya.

Tie said...

salam ramadhan...dah baca entri2 yg lepas..kira kita satu kepala lah yek...boleh gabung dgn nekcun..

Mak Su said...

salam ramadhan

Al-BIMA SAKTI said...

princess;
wey, kita selalu terpose terpenuh tau, wey..?


kadok;
kira lebih kurang sama le tuh...


aishah jamal;
tima kasih, tima kasih dan tertima kasih...


tie;
salam ramadhan.
hmmm...satu kapala..? ok lah tuh..!
saya link blog saudari ek...?


maksu;
salam ramadhan...

S.YanaZ said...

Salam Wahai Al-Bima Sakti,
tidak sia2 gua link blog ini.

:]]

aoc gold said...

The Pasture

I'm going out to clean the pasture spring;

I'll only stop to rake the leaves away

(And wait to watch the water clear, I may);

I Shan't be gone long.--- You come too.

 

I'm going out to fetch the little calf

That's standing by the mother. It's so young

It totters when she licks it with her tongue.

I shan't be gone long.--- You come too.

----------by runescape money

coffeeHolic said...

salam .
selamat berpuasa kalian.