Sunday, May 9, 2010

IMBUHAN KEPADA YANG MENOLAK RASUAH

Aku setuju cadangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) nak beri imbuhan atau 'hadiah' kepada penjawat-penjawat awam yang menolak rasuah dan membuat laporan mengenai pemberi rasuah. Mungkin cara itu dapat mengurangkan sikap buruk yang boleh merosakkan negara itu.

Tapi bila CUEPACS pula cadangkan supaya penjawat awam yang menolak rasuah itu dinaikkan pangkat dan bukannya imbuhan wang, rasanya ia suatu cadangan yang tidak logik.

Apa kata kalau seorang penjawat awam itu menolak pemberian rasuah setiap tahun, apakah dia akan dinaikkan pangkat pada setiap tahun? Lagipun soal kenaikan pangkat adalah soal lain, yang memerlukan syarat dan terma tertentu yang perlu dipatuhi penjawat awam.

Kalau diikutkan soal imbuhan itu sebenarnya tak ada kena mengena langsung dengan etika kerja. Tugas/jawatan adalah soal amanah dan tanggungjawab yang perlu di pikul dengan apa cara sekalipun dan telah disediakan dengan upah/gaji tertentu.

Secara logiknya, setiap penjawat awam sepatutnya menolak rasuah walaupun dengan apa cara sekalipun. Sebagai memikul amanah dan kepercayaan yang diberikan. Ia tidak memerlukan upah sekiranya bertindak menolak rasuah.

Tapi sebagai penghargaan dan usaha untuk membanteras rasuah, apa salahnya 'habuan' itu dianggap sebagai perangsang untuk menjauhi amalan yang tidak bermoral itu.

Walaun apa pun, segalanya terletak pada hati dan harga diri.

No comments: